dilluns, 22 de desembre del 2008

Adiós pequeño problema, adiós.


Hace unos días paseaba por una de esas capitales europeas, que aunque no es una ciudad plastelina como lo puede ser Roma, rebosa de historia. Se trata de Berlín, no es hermosa, para que negarlo, ni tan siquiera agradable debido a sus bajas temperaturas. Pero es interesante y ese título, pocas ciudades lo poseen.
Berlín es una ciudad distinta. Su muro recuerda aún la cicatriz del pasado. Ahora sirve como atracción turística y fuente de ingreso. Para los historiadores como signo vivo de la guerra fría. Bien como os decía tuve la grata ocasión de pasear por sus calles anchas y toparme con gente agradable e interesante y comprobar personalmente como nos llevan unos cuantos años de ventaja pero en fin, no profundizaré en ese tema ya que me requeriría demasiado tiempo. Andábamos por la capital hasta que encontramos el famoso muro, trozos de piedra se alzaban mientras los turistas se encargaban de echar retratos, uno detrás de otro, para llegar a casa y decir: "mira lo ves, he tocado el muro de Berlín", confieso que hice exactamente eso que contaba con “rintintí” hasta que llegué al famoso Reichstag, allí unas 10 cruces recordaban la vida de quienes intentaron cruzar de lado a lado y fueron abatido a tiros. Ahora ya no hay muro, ya no hay división, aquello que fue un tormento durante tantos años para los berlineses, hoy sirve de retrato.
Como esos problemas que durante un tiempo maltratan tu mente, hasta que llega un día que te ríes, minimizas el problema y como el muro, lo derribas.

dimarts, 9 de desembre del 2008

Xiuxiueig



Recordes aquells cops que estàs davant del televisor però alhora no hi ets. Són d’aquells moments que els passes somiant despert i de mentres vas escoltant paraules, les captes però no les analitzes. Estan allà i fins i tot ets capaç d’intentar recrear les frases que has anat escoltant, col•locant-les una amb l’altra i imaginant-te sobre que tractava el tema. Et tornés un expert.
Són milions els casos en que fas veure que escoltes però uns núvols compactes
s’apoderen del teu cap i les paraules són aquells petits rajos de sol que es filtren, però ell en si no surt pas.
Qui no coneix a gent que parla sense saber del que parla? Segur que ens hem topat amb molts d’ells, persones que en canvi de veure el sol tan sols són capaços de captar aquells rajos de llum que es filtren i d’allà en treu les seves pròpies conclusions.
Imagina’t explicar història contemporània només sabent quatre trets principals i la resta l’afegeixes tu? Quants cops es repeteixen aquests casos? segur que molts,tants que fins i tot nosaltres mateixos hem pogut ser protagonistes i tot per a què? Doncs molt senzill, és un gran esforç mental dir que no en saps i encara ho és més demanar que t’ho expliquin.

Xiuxiueig

dissabte, 22 de novembre del 2008

Mama, el juguete se ha roto!


Paseaba sin rumbo en uno de esos días en que tu cuerpo y tu mente trabajan por separado. Es como si tu interior fuese una película y juegas con el mando a volver hacia atrás y hacia adelante, simplemente que el film en sí es tu propia vida y el jugar del mando te va transportando a experiencias anteriores. En una de ellas decidí apretar el pause. Por entonces tenía 15 años, la edad tonta. La secuencia se encontraba en clase, justo después de un examen donde casi todos habíamos suspendido. La reacción del alumnado fue inmediata, evidentemente la culpa la tenía el profesor. Fue él quien nos suspendió y nadie asumió sus errores.
Las secuencias continuaron sin interrupción alguna, la película avanzaba y recordé una imagen más reciente. Era de un niño que después de jugar le decía a su madre que el juguete se había roto, por arte de magia! Entonces entendí el problema. ¿Qué es lo más fácil?, extraernos la culpa y echarla a otro. Los niños son expertos en ello, nunca tienen problemas, pero a medida que vamos creciendo, esa imagen se repite y se repite, como si fuese una cadena o más bien dicho, como si ese film sin control nos estuviese diciendo, pulsa el pause y analízalo tu mismo.
Para ser parte de la solución, tienes que asumir antes que eres parte del problema.
Mama, he roto el juguete!

dijous, 13 de novembre del 2008

Murs, pedres i un xic de molsa


Un bon dia es decidí a rentar la peixera. L’agafà cuidadosament amb les dues mans i el situà damunt la taula, omplí la banyera d’aigua i cuidadosament hi llençà els dos peixos que hi tenia. Quan tornà amb la peixera neta, es va quedar paralitzada al veure que els dos peixos no utilitzaven tota la banyera per nedar, sinó que ho feien amb un cercle, no més gran del tamany de la peixera.
Els peixos actuaven com ho havien fet sempre, limitant-se a utilitzar l’espai amb que s’havien mogut anteriorment. Com nosaltres ells tenien por a endinsar-se més enllà del que coneixien, de moure’s per zones abans mai vistes i fer accions que mentalment ens suposin una càrrega feixuga i molesta, que és obrir nous horitzons i desempallegar-nos de límits, que només nosaltres i un mateix ens hem imposat.
Naixem lliures i ens empresonem dins les nostres pròpies creences. Qui no ha dit mai jo no soc capaç de fer-ho? jo no puc arribar aquí, o bé, aquesta fita mai la podré assolir? son nombrosos els cops que la ment humana es tanca dins d'ella mateixa i impedeix realitzar tots aquests objectius que tan ens il•lusionen. Pedres i murs que un darrere l’altre anem situant dins un camí lliure d’entrebancs.

dissabte, 25 d’octubre del 2008

Imágenes y olores


Cuántas veces paseando por la calle te ha venido esa fragancia que tanta nostalgia te ha aportado? Ya no hablo del perfume de tu amor platónico, o de aquella mujer que tanto nos gustó. Sino de todos esos lugares donde hemos estado, esa olor llega plasmada con una imagen y la sensación placentera al recordar el momento.
Sentir la madera quemada juntamente con la imagen del humo escapando de la chimenea de una casita en pleno corazón pirenaico de un bonito atardecer de noviembre, nos recuerda cuanto ansiamos la tranquilidad que en su momento, sin nosotros darnos cuenta, nos aportó. O el simple hecho de ver la gente abrigándose junto un frío viento y la presencia de hojas secas nos informa de la llegada de otoño.
¿Qué es para nosotros ese conjunto de imágenes y olores? Un éxtasis de sentimientos procedentes de quien sabe donde. Y al fin vuelves a despertar, de ese pequeño sueño consciente donde tu mente recordó un viejo recuerdo con presencia de nuestra querida imaginación. Precioso momento que en su día no valoremos y cuando llegó de nuevo tanto añoramos.
Somos seres imperfectos y a la vez fascinantes.

divendres, 17 d’octubre del 2008

Tempus fugit


L’expressió llatina Tempus Fugit ve a ser algo així com que el temps s’escapa. I què és el temps? Sinó res més que una creació de l’home totalment artíficial. Avui en dia el temps ens pot arribar a fer-nos-ho passar realment malament. Quan falten 3 minuts perquè marxi l’autobús, tren, o arribem tard a aquella cita que tan desitjàvem i tan puntuals havíem de ser, un ser dins nostre ens provoca ansietat i temor. I ja no en parlem de l’edat, encara més irreal. Què fàcil es classificar de joves i vells a tothom qui ens envolta o bé quan ens capfiquem a intentar adivinar quina edat té aquest o aquella. A la nostra societat, pel simple fet de tenir 57 anys ja sembles no apte per segons quins treballs encara que les teves facultats estiguin a ple rendiment l’edat pot ser un impediment per realitzar allò que t’agrada. I la càrrega que suposa fer anys? Quan som petits bufem les espelmes amb orgull perquè celebrem un any més, i quan ja n’hem celebrat un cert nombre, ens fa vergonya reconéixer quants en fem i, fins i tot, alguns se n’amaguen!.
Si fèssim un paral.lelisme entre pobles i ciutat trobaríem que en moltes zones rurals ni tan sols porten rellotge, fixeu-vos quina càrrega de sobre es treuen amb el simple fet de no utilitzar aquest instrument com a guia.
L’humà en sí es crea uns límits, artificials com el temps, que ens crea unes barreres totalment imposades no per la vida, sinó per nosaltres mateixos que ens les creem i ens insatisfan. No seria millor replantejar-nos sobre com hem d’utilitzar el temps? Una eina que ens pot oprimir i provocar angoixa? No convé fixar-nos amb altres cultures, com per exemple d’africanes que ni tan sols tenen una data de naixement? Sinó que nosaltres, les cultures occidents ens hem capficat i personalitzat el temps quan ni tan sols existeix en sí...

dissabte, 11 d’octubre del 2008

Orígenes


En el instituto, recuerdo aquellas clases de lengua en la que el profesor insistía en no utilizar palabras procedentes de otros idiomas, ya que el inglés ganaba terreno en nuestros vocabularios y era fashion. Si no tienes Messenger y utilizas el Hotmail parece que dejas de ser cool. Y utilizando esta serie de palabras eras capaz de sacar de lugar a cualquier profesor amador de su lengua.Entrábamos en épocas de blogs, fotologs y sobretodo sms y el bombardeo angloamericano empezó a dominar nuestras mentes.
Sentado enfrente el televisor, observas como un individuo disfrazado con bata blanca y con un acento inglés, te presenta su fórmula mágica antiarrugas. Te convences que como ese aspecto es diferente al que ya estas habituado, ese producto a de ser diferente.
Continuo contemplando como un anuncio me informa del fichaje mediático brasileño por parte de un conocido club nacional. En ese momento pensé que si iban a Brasil a fichar sería porqué tienen mayor calidad, la fama y el glamour que desprende el producto extranjero abarca a más gente…está claro!
Así pues me surgen dudas y preguntas. Porqué todo lo que nos llega procedente de otro país atrae más que el del propio origen? Pero sobretodo, porqué alguien de otro lugar tiene más poder de convicción que uno nacional?

dissabte, 4 d’octubre del 2008

Consumir


Un cotxe de mesures gegants impacta amb un grandiós edifici anunciant-ne un nou model. Mentre la passejada continuava un parell de cartrons penjats d’una farola anunciava un apassionant esdeveniment esportiu. Decidit a agafar l’autobús, vaig sentar-me a la parada més propera i allà assegut a la meva esquerra estava un magnífic “Che Guevara” presentant la nova pel·lícula, a la dreta una fabulosa crema que t’assegurava una renovació facial et donava la benvinguda a una tenda especialitzada. I sobretot, no hi podia faltar, el nostre estimat govern captava la meva mirada central amb una sèrie de cartells sobre grans infraestructures construïdes gràcies al seu esforç.

Mirés on mirés, fes el que fes, no quedava més remei que trobar-me amb publicitat, amb un bombardeig mediàtic al consumisme. Fins i tot pots trobar-ne de notícies rellevants, com el fabulós “Pla rescat Bush” que haurà de salvar al món. Resulta que ara els pobres haurem de salvar als rics dels seus errors. És repeteix la mateixa situació quan és a la inversa?. Quants cops l’estat a invertit milions de dólars, com és el cas d’EEUU, per salvar a milions de persones que s’estan morint de gana?

Son capaços d’utilitzar les mil eines que tenim per tal que els errors, o millor dit, abusos perquè el sistema no caigui. Pel bé d’alguns, i a determinades coses que no poden canviar, i per tal que la publicitat massiva continuï present entre nosaltres, i sobretot per aquest consumisme salvatge, que és el que a d’enriquir als qui ara rescataran, el sistema, sigui com sigui, no pot caure.

dilluns, 22 de setembre del 2008

Dos mundos en una ciudad


Paseaba por una oscura calle poco transcurrida de una Barcelona de fiestas, íbamos en busca del metro, cuando un impacto visual me hizo pensar.
Tenía la mente distraída, como la ciudad, pero de repente ahí en el suelo, debajo de unas viseras se encontraban varias personas durmiendo entre cartones y cuatro trapos que hacían de mantas, otros bebían en la fría noche mientras me devolvían la mirada.
Aquello era diferente, distinto, como si de otro mundo se tratara. Para ellos pincharse, dormir o hacer sus propias necesidades en la calle es lo más normal. Cualquiera de nosotros el hecho de ver como lo hacen está fuera de nuestra mente ya que es algo distinto, poco casual, nos extraña y nos produce miedo y éste su rechazo.
Es así la mejor manera de solucionar el problema? Es más, te imaginas ser uno de ellos y sentirte rechazado?. Pruébalo, por unos instantes cierra los ojos e imagínate en uno de sus cuerpos, es una tarea difícil pero muy necesaria tanto para entender los problemas de los demás como para aplicarnos las soluciones.
Dentro de uno mismo hay muchas calles oscuras, pero todas ellas son necesarias para que abras los ojos y veas la realidad, sino estuviesen significaría que todo es perfecto y vivimos en un mundo maravilloso, y no es así.

dimecres, 17 de setembre del 2008

La gloriosa crisi econòmica


Davant conflictes interns, molts de nosaltres tendim a donar la culpa a altres motius per tot allò que ens ha succeït. És un exercici de benefici irreal el qual ens transmet un plaer interior poc durader.
Sovint escolto frases com "no hi podia fer res" o bé "això es culpa de..." i just quan ho diem, una sensació de tranquil·litat ens recorre el nostre cos, sociologia pura dirien alguns, però al cap i a la fi una cosa no treu l’altre, és la pura veritat.
Actualment pels mitjans de comunicació escoltem a parlar de crisi econòmica global, la falta de diners comença a ser visible, la caiguda del consum provoca el tancament d’empreses i aquest fet genera atur. Ara culpem la falta de diners a la crisi, el increment dels preus a la crisi, no podem arribar a fi de mes per culpa de la famosa crisi. Té tota la culpa que no puguem cobrir les nostres necessitats?, i si ens ho mirem al revés?. No serà per culpa d’aquell cotxe comprat fa dos anys que ara tenim crisi?, o bé per aquell pis amb una hipoteca a 30 anys?, i les vacances que ens ha pagat el banc?. Ningú nega que tots tenim part de culpa en la situació econòmica actual, però ningú a d’ocultar els seus errors.
Diuen que en temps dolents l'humà és capaç de treure el millor d'ell mateix per tornar a redreçar el vol, no és ara el moment per triar un altre camí i deixar de repetir els errors que ja hem comés en el passat?, o bé com diu la dita som l’únic animal que cau dos cops per culpa de la mateixa pedra?

divendres, 12 de setembre del 2008

Hablamos de seguridad?


En tiempos de elecciones todo vale, cada uno trata de mostrar su cara más amable para entregar su valor ante el cálido público. Hace ya algunos meses empezó un bombardeo mediático al entorno de varios personajes. Primero fue Obama con Hillary en las famosas superprimarias. Ahora ya es un cara a cara del primero contra McCain.
Tanto uno como otro realizan grandes mítines con sus respectivas aficiones, todo un reality show mediático, creo recordar que hay hasta casas de apuestas sobre quien será el vencedor. Y bien, tanto Obama como su rival se llenan la boca hablando de seguridad, en las calles, en las escuelas. Parece ser que después del 11-S, USA necesita más protección que nunca. Fue la excusa perfecta para entrar en Afganistán contra su cruzada antitalibán y para derrumbar el Imperio Iraquí y las famosas bombas de Saddam Hussein.
Ahora muchas familias en el Afganistán e Irak pierden sus vidas por la seguridad en Estados Unidos, nadie sabe como pero si el ejército americano lo cree conveniente puede bombardear un pequeño pueblo donde supuestamente se esconden posibles talibanes rebeldes, Bush diría armas de destrucción masiva y matar a centenares de civiles. Entonces uno se pregunta, si Obama y McCain son tan humanos, porqué permiten que se produzcan estos errores?. No son ellos los que se tienen que preocupar de si mañana su casa, o mejor dicho chabola, seguirá en pie, ni si tendrán que llorar por sus muertos. ¿Qué importa la vida de los demás cuando tu seguridad está en juego no?.
Esos civiles asesinados no entienden de guerras, ni de política. Posiblemente muchos de ellos no entenderán porqué los bombardean, ni tan siquiera lo entiendo yo. Sólo rezan para que mañana su casita siga en pié. De mientras miles de americanos claman por sus líderes. Viva la ignorancia.

diumenge, 7 de setembre del 2008

Valor


Un famós corredor del rally Dakar tingué un accident mentre es trobava al mig del desert. Quan operava amb el seu vehicle una família autòctona de la zona va anar a socorre’l. Al veure que ell tot sol podia redreçar-se agraí un miler de cops l’ajuda rebuda. El més petit de la família estigué amb ell observant com posava combustible al motor i a l'acabar amb aquest, llençà el bidó buit. El nen li demanà si se’l podia quedar, i el pilot un pèl sorprès li digué que sí.
Arribà a casa feliç amb el seu regal i el mostrà als seus, aquests s’il•lusionaren al veure’l amb un nou present, de gran utilitat per a ells i alhora una molèstia per a qualsevol de nosaltres.
Vivim en un món d’abundància i aquesta ens impedeix valorar com cal les coses que tenim. Imagineu-vos el típic nen petit el qual rep molts regals, indirectament l’estem perjudicant perquè aquesta abundància abans esmentada li provocarà insatisfacció i poc valor sobre les coses que té. Actualment ens hem acostumat a tenir-ho tot i al moment, si creiem que el nostre mòbil es vell o bé antic no tenim problema, tot i que funcioni podem anar a qualsevol establiment i adquirir-ne un altre, i així successivament.
I doncs, que en pensaria aquest nen de l'Africa si per un objecte sense valor ell en pot fer-ne un tresor?

dilluns, 1 de setembre del 2008

Prejuicios


Cuántas veces has visto a una persona y la has etiquetado por vestir de una manera u otra?. Incontables, verdad?. Fíjate en ti mismo, cada uno de nosotros viste como más le gusta, si lo tuyo son los pantalones, zapatos y camisas serás un pijo y eso te llevará a los escalones de la riqueza, la tengas o no!, te sorprende?.
Imagínate ahora que lo tuyo va más a la estética hippie y sigues unas pautas que te identifique como tal, entonces la gente te clasificará. Ello te conllevará a tener unas características generales de tu forma de ser que la sociedad en sí ha determinado. Has visto? por vestir como te gusta ya tienes que ser un niño de papá, un mendigo, alguien con quien desconfiar o bien parecer una grandisima persona!.
Si seguimos aplicando el mismo método no tendremos que realizar el esfuerzo de conocerlas, ¿para que?, si fijándome como visten o hasta como gesticulan! ya puedo saber de ellas, que hacen o hasta lo que piensan. Entonces no sirve de nada, verdad?.
Ahora párate a pensar en tus amigos o conocidos. ¿Cuáles de ellos considerabas de una manera antes de conocerlos y una vez que lo has hecho no lo son?.
Los prejuicios es calificar a la gente según su apariencia. Y bien, ¿quién no lo ha hecho?. Yo soy el primero que paseando por la calle o antes de conocer a alguien ha hecho un prejuicio, pero no sirve de nada. Nos encontraremos siempre con aquellos que aparentan ser lo que no son.
Encerrarse entre unos círculos impide abrirse y esto es lo que provoca el rechazo entre unos y otros.
Así pues, lo más gratificante es conocer a gente diferente entre sí.

dijous, 28 d’agost del 2008

Somnis


Walt arribà després d’un llarg viatge a Califòrnia, amb tan sols 40 dòlars. Estigué sol enmig de la pobresa i la desesperació. Dia rere dia es trobà amb el rebuig de totes les empreses, però continuà creient en ell mateix. Diambulant pels carrers i tancat al garatge del seu amic Robert, l’únic que tenia era una pel·lícula produïda per ell mateix i els seus dibuixos.
Allà es submergí entre brutícia i misèria, però ell mai renuncià al somni de ser dibuixant i gaudir del que volia ser realment. Un bon dia tancat entre la ferralla i la pols, conegué al que seria el seu gran amic. Ell era un ratolí i l'anomenà Mickey Mouse.
Avui dia tothom coneix Walt Disney però pocs coneixen el seu passat. Ell era fill de pares irlandesos els quals arribaren a Amèrica plens de il·lusió per aconseguí una vida millor. Walt va tenir una infantesa molt dura i va haver de sacrificar-se molt per tal d’assolir l’èxit, però ho assolí.
Com Disney molts de nosaltres no hem de perdre mai els nostres objectius i lluitar pel que de debò volem arribar a ser sense oblidar-nos dels demés.



divendres, 22 d’agost del 2008

Solidaridad


Los humanos somos capaces de todo, desde ayudar a asesinar. Parece que depende como nos levantemos podemos ser las personas más solidarias del mundo y colaborar por cualquier motivo o bien mirar hacía otro lado y hacernos los suecos. Motivos no nos faltan, nos podemos quedar sentados enfrente el televisor observando como un país invade a otro mientras miles de personas mueren por bombardeos, vean sino el caso Rusia y Georgia.
Recuerdo la muerte del ahora ya famoso Antonio Puerta en un encuentro deportivo. Su muerte conmocionó el mundo del fútbol, se anularon partidos, los jugadores con llantos se negaban a jugar y el mundo en general hizo un fuerte homenaje al jugador.
Durante estos días hemos vivido una tragedia con más de 150 muertos en un accidente de aviación, lo que conlleva a ver a familias destrozadas. ¿Quién les rinde un homenaje a ellas?, me pregunto, si ni tan siquiera el mundo del fútbol ha parado sus amistosos, recuerden el encuentro de la selección campeona ante Dinamarca. ¿Era muy costoso anular el amistoso?. ¿No tiene importancia la muerte de 150 personas?. Ni tan siquiera las banderas han ondeado a media hasta en las olimpiadas. Desconcertado me surgen más dudas, más preguntas. ¿Hubiese sucedido lo mismo si la muerte hubiera sido de algún profesional de élite? ¿Qué sucede aquí? ¿Quién es más que quien?.
No lo entiendo, todos somos humanos.

dissabte, 16 d’agost del 2008

Jocs olímpics?


Com a gran esdeveniment esportiu, els jocs olímpics ocupen portades d'informatius i diaris.
Per a qualsevol esportista, arribar a un jocs és la cota més alta personal, però darrere l'aspecte informatiu, des del meu punt de vista aquests jocs s'han convertit en tota una mostra de força per part de l'estat "comunista" xinés.
La Xina amb aquests últims anys ha esdevingut una potència política imperialista molt més gran del que ens puguem imaginar. Darrere la seva forta disciplina i el seu caire dictatorial, aquest gran estat té un fort control polític sobre els seus veïns més propers. L'excés de demanda de recursos naturals, ha forçat a aquest país a obrir-se d'una forma espectacular. Algunes de les principals potències com EEUU, se'n fan creus alhora de veure com aquesta economia emergent cada cop està tinguent més pes sobre la balança mundial.
Molts de vosaltres em preguntareu perquè explico això si estic citant els jocs olímpics, i bé, tot té un lligam més fort del que ens creiem.
Representar uns jocs olímpics, significa que durant tres setmanes, el teu país sigui el protagonista del món. Durant aquests dies els mitjans de comunicació ens bombardegen amb aspectes culturals xinesos o amb la cerimònia d'inauguració, espectacular perquè no dir-ho. Però ningú parla sobre els milers de pagesos xinesos que han utilitzat per construir les infraestructures, les continues repressions a tibetans, i perquè no, del seu poc respecte amb el clima.
Com he citat abans, aquesta forta demanda de recursos naturals, carbó i petroli, contribueixen a malmetre el nostre mediambient provocant l'acceleració del canvi climàtic.
Gràcies als jocs, la Xina, ens pot mostrar la seva faceta més agradable, molt desgastada anteriorment, i que ara recuperarà sens cap mena de dubte gràcies a un event esportiu.

dimecres, 30 de juliol del 2008

Los pensamientos


Nuestros científicos dicen que al día tenemos unos sesenta mil pensamientos. Cifra importante como para no sacar interés en el asunto. En ellos pensamos las 24 horas al día, sí, hasta cuando dormimos tenemos pensamiento que no dejan de fluir dentro de uno mismo. Pueden ser positivos o bien negativos, pero ellos influyen en nuestro devenir diario. Si nos levantamos con mal pie, parece ser que el día es negativo en todos los aspectos. Párate a pensar un poco, una vez que ya empezamos mal, generamos pensamientos negativos que nos inducen a ser pesimistas en todos los aspectos.
Parense a pensar en el caso contrario, cuando nos levantamos con pensamientos positivos todo va sobre ruedas. Un servidor se pregunta, entonces. Cuál es el problema? y para contestar hay que encontrar en uno mismo lo que nos hace felices, lo que nos genera ilusión. Para eso hay que meditar, estar en silencio, pensar, reflexionar y concluir con todo aquello que nos guste, nos motive, nos seduzca, en fin algo que te aporte bienestar a uno mismo y en cualquier momento de derrumbe interior te ayuda a subir tus montañas interiores.
Atento con tu mente, con ella podemos conseguir todo lo que nos planteemos.

dijous, 24 de juliol del 2008

La intuició


Quan actuem com a éssers racionals que som, creiem que ho fem amb raó. Jutgem les nostres decisions segons un grau d'acceptació que tinguem en elles, m'explico, les decisions que prenem són atretes a un seguit d'accions les quals per a nosaltres són adequades. Creiem que fem les coses perquè són així com s'han de fer. Però què en diem de com prenem aquestes decisions- qui no ha dit mai, tinc la intuició que...- i encara que sembli mentida aquesta intuició que tenim sobre les coses afecta d'una forma molt important.
Quan comprem una cosa, tenim la intució que ens serà útil, independentment de la utilitat que després li en donem, quan tinc la idea de comprar-me certes sabates tinc la sensació que ho faig perquè em quedaran bé encara que en tingui tres més i sapiga de sobres que no me'n fan falta, però aquesta intuició juga un pes sobre nosaltres molt important, molt més del que ens imaginem.
Pensem i actuem segons la intuició que tenim, si és bona de ben segura que actuarem d'una forma, si és dolenta vigila perquè en cas d'actuar en contra la teva intuició pot tenir dos efectes greus, en el primer evidentment t'arrepentiràs de com has actuat i el segon que encara ho fagis més quan recordis que la intuició ja era negativa. Pensa amb aquesta coseta que tens per dins el teu cos, que et transmeteix seguretat o bé desconfiança, sembla mentida però els humans som una caixa de sorpreses immensa.

dissabte, 19 de juliol del 2008

Contra más caro mejor?



Muchas veces me pregunto hasta que punto puede haber relación entre calidad-precio de los productos que adquirimos. Las empresas cuando realizan su inversión en publicidad se dedican principalmente a hacernos creer que el valor de su producto es superior al de los demás, de ahí viene que apropiemos una idea de sobre valoración incorrecta. Este hecho provoca varias cosas, principalmente que paguemos más por un producto. Podríamos citar la ropa como uno de los ejemplos más adequados.
Mucha gente cree que por vestir según que marcas, tiene un caché más elevado, lo que psicológicamente le induce a pensar que es superior a los demás. ¿Por qué motivo lo es? Porqué no todo el mundo puede pagar el precio que marcan, hay gente que prefiere presumir de camisa de 100 euros y otros deciden comprarla por 10, teniendo las dos la misma función,piensenlo, es sólo una prenda de vestir!, pero el primer consumidor luce orgulloso sus cien euros, esos que muchos no se pueden pagar y el segundo ni tan siquiera tiene esa obligación de ser más.
Recuerdo que cuando era un niño lucíamos con gran orgullo nuestras bambas Nike, como si con ellas pudiésemos volar o hacer cosas increíbles. Ahora situándome en la piel de aquél niño de 10 años puede observar el efecto de los anuncios de la prestigiosa marca teniendo como referencia a deportistas de élite en su caso. Por fin lo entendí, no eran las bambas lo que me hacía sentirme mejor, sino las ganas de ser como el que las publicitaba.

dimecres, 16 de juliol del 2008

¿Qui és un geni?


Segons el diccionari de la llengua catalana un geni és un ésser sobrenatural amb poders màgics.
Sovint escoltem aquesta paraula nombrada a diverses persones de diferents àmbits. Ja pot ser o bé un gran científic o un gran esportista, comparant així dos persones totalment diferents amb un sòl adjectiu. Per exemple Ronaldinho, o aquell que coneixia jo, és un geni però en Einstein també ho és.
Quan califiquem a una persona de geni, l'estem elevant automàticament a Déu, algú superior a nosaltres, per tan no és convenient nombrar algú geni per segons quines qualitats que tingui. Crec jo que aquest terme només s'hauria d'utilitzar en segons quins casos especials, a persones que realment s'ho mereixen i que a dia d'avui continuen ignorades en una societat on un geni pot ser aquell que fa maravelles amb un esfèric però no ho pot ésser un voluntari que cuidi a persones discapacitades o bé aquells metges que fan hores i hores als hospitals, quants genis oblidats tenim en aquesta societat sorda i sovint invisible, on les seves parets mostren allò que no hauria de ser i alhora és, on si es veuen aquests genis, sí, però potser caldria especificar i veure de quin peu calçen i sobretot diferenciar, entre un verdader geni o un geni malèfic, aquests últims ja els conèixem i són els que menys ens falten.
Observa atentament a la gent que t'envolta, allà trobaràs els que ens convenen de debò.

diumenge, 13 de juliol del 2008

El Iphone y la crisis económica


Día a día recibimos una especie de presión mediática a través de nuestros medios de comunicación alertándonos de un retroceso económico. Parece ser pues, que las palabras de señores como Zapatero o Solbes augurando un clima oscuro y cinturones bien apretados no recae encima de nuestros queridos ciudadanos cuando éstos llenan las terrazas de los bares, cogen el coche para ir a la playa o hacen largas colas esperando el Iphone, el ingenio de Apple que ha causado furor. Así pues esta obra maestra que una compañía teléfonica ofrece por tan sólo 300€ más una quota mensual mínima de 20€, si querido lector ante todo me quería informar de sus ofertas, ha causado verdadera pasión. ¿Qué entiendo yo con ésto?, en primer lugar es que los españoles pueden pagar perfectamente lo que se les pide, evidentmente no todos pero si una gran parte, también se puede permitir pagar el precio de la gasolina e ir a la playa, por supuesto no todos!, y por supuesto ir de vacaciones!. Pero ante todo tranquilidad señores, es esto una crisis económica?. Para mi una verdadera crisis sería ver un cierre progresivo de pequeñas y medianas empresas, un verdadero estancamiento del consumo, que hoy en día no lo veo, y segundo privarse de caprichos.
Pero al observar las imagenes de gente y más gente haciendo cola para comprarse el mágico ingenio de la empresa Apple, conocida por su gamma de productos de alta calidad, me da que pensar que quizás si haya crisis, porqué la hay, pero sólo para algunos.
Viva la sociedad del consumismo!

dijous, 10 de juliol del 2008

L'energia, la comoditat i la Generalitat


Estem acostumats a escoltar termes com "sotenibilitat", "estalvi energia", "energies renovables", "canvi climàtic" i un extens etcètera de paraules que relacionem amb el medi ambient i la cura d'ell.
Però que fem realment pel nostre medi? Sí que es cert que s'ha treballat per tal d'evitar un canvi, això si, no s'ha treballat en l'aspecte de la nostra comoditat. Amb això em refereixo a tots aquells actes que fem involuntàriament i que ajuden a aquest empitjorament del nostre planeta.
No us heu adonat quan entreu al Bershka en ple juliol i fa molt fred? No heu pensat mai perquè al supermercat estan amb una nevera sense cap tipus de porta corredora per agafar els productes? Creieu que es normal deixar l'ordinador encès per la nit? Cal malbaratar tanta quantitat de paper blanc? Perquè no n'utilitzem de reciclat? Què fa el govern contra tot això?.
Està bé, molt bé, les campanyes publicitàries que dediquen al ciutadà a concienciar-lo, però i totes aquelles petites, mitjanes i grans empreses que malbaraten energia només pel simple fet de tenir content al consumidor?
La campanya de la Generalitat "pose'l a 25 graus" la trobo adequada, però veig més adequat un "pose't les piles" i si no, recordeu aquells estius els quals teniem un ventilador amb tot juliol i agost. No calia passar fred a les tendes de roba i sobretot no cal una nevera sense porta per adquirir els productes. Si realment es vol fer un canvi, hem de pensar amb tot allò que abans no ens calia i ara ho donem per fet. Com si amb 10 anys haguem passat de la prehistòria a l'edat contempòranea, malgastant el màxim d'energia. Com si amb tan sols una dècada ens haguem tornat ultra moderns i tot allò que abans ho veiem barruer o incomprensible s'hagues d'eliminar per estar a la nostra altura. Creus realment que pots viure sense aquestes petites coses?
La resposta està en el passat, si els nostres avis, mares o pares, han pogut viure, ara nosaltres també ho podem fer. Només cal tenir una cosa al cap, ens hem d'implicar tots, sinó els nostres nèts no tindran la nostra oportunitat.
Posem-nos les piles el planeta ho necessita.

dilluns, 7 de juliol del 2008

Los medios de comunicacion


Cuando descansas en tu sofá posiblemente ves la televisión, en el coche escuchas la radio, sentado lees el diario. Esos tres actos tienen algo en común, adquieres información de una manera u otra, te llega te seduce y te convence, o no. Pero influye de una forma especial en nuestras vidas. Cuando escuchamos el telediario, das por hecho que todo lo que te dicen es verdad. Y por qué es verdad? porqué dentro de nosotros hay algo que nos dice que esa persona que nos transmite esa información la a adquirido de una fuente totalmente fiable que ni tan siquiera nos paramos a pensar de dónde la habrá sacado. Es así, como nos controlan y nos dominan, si viendo el telediario nos dicen que la inflación ha crecido un 4%, nos lo creemos, si por la radio escuchamos que los inmigrantes roban, globalizamos y los agrupamos como ladrones, si en el diario leemos que tal persona ha asesinado a otra, aunque ésta lo niegue, para todos nosotros sera un asesino. Por què? porqué dentro uno mismo no hay posibilidad de negar lo que diga un licenciado en periodismo, un gran economista o bien el magnífico govierno que nos proteje a todos, nos dice la absoluta verdad, sea cual sea su partido.
Quizás deberíamos recordar en lo que hacen los partidos políticos una vez llegan al poder, ahora es evidente no? controlar los medios de comunicación. Todo govierno tiene unos diarios y unas televisiones fieles, las cuales reciben su merecida subvención, pública por supuesto.
Quizás deberíamos reflexionar más sobre el tema, quizás aquello que hasta ahora era inquestionable, empieze a serlo, quizás veamos que lo que realmente interesa es mantener callada a esa gran masa. Puede que así todo sea más bonito, pero recuerda que la verdad está oculta enfrente de tus ojos. Descúbrela

dissabte, 5 de juliol del 2008

La fam


A l'hora de dinar, qui no ha dit mai: "Això no m'agrada" o es mostra en desacord amb certs tipos de menjar. De petits, més que ara, em mostrava molest quan la meva mare em preparava coses que no em venia de gust menjar, sense importar-me de cap manera la situació de milions i milions de persones que no tenen l'oportunitat de no tenir un plat damunt la taula. Ara que començo a ser una persona racional, me n'adono compte de l'afortunat que sóc, que el simple fet d'obrir la nevera per servir-me el meu flam o beure aigua fresca es tot un gest de luxe. Perquè hem de tolerar que milions de nens pateixin mancançes nutritives quan nosaltres tenim mitjans per evitar-ho? Perquè els governs fan tan poc perquè això no succeixi? Se sap que hi ha un interés, la nostra riquesa és la seva pobresa, el nostre desenvolupament és el seu retrocés. Mentre nosaltres ens aprofitem de les seves matèries primeres, els condemnen a viure sota un sostre diferent al nostre.
Per a nosaltres, la preocupació no es la necessitat de menjar, produïm en excés per tenir la població satisfeta i tenim l'honor de dir: "això no m'agrada però això altre si". Som pocs els que ho podem dir. Més val obrir els ulls i ampliar l'horitzó.

dimarts, 1 de juliol del 2008

Les verdaderes coses importants


Sovint arribem a casa amoïnats per situacions quotidianes del dia a dia. A vegades ens sentem davant l'ordinador, o al sofà, preocupats per les nostres situacions econòmiques. Qui no ha dit mai: "quan tingui tants diners em compraré això, o bé això altre". Però pocs cops ens parem a pensar en el que es verdader important, en allò que aquests diners no poden comprar i on la felicitat ens aporta una sensació de plaer.
Una d'aquelles sensacions de felicitat em prové quan estirat damunt una pedra observo el cel estrellat, la mateixa sensació que tinc quan estic davant d'una petita llar de foc sense necessitat de parlar amb ningú, tot i que la companyia sempre és benvinguda, moments en que la nostra ment es lliure, no hi ha preocupacions. I què és la vida doncs? Un camí on els moments que et sents lliure són mínusculs, però quan en trobes un, et renova. Busque'm-los doncs!

diumenge, 29 de juny del 2008

El fútbol y la política o fútbol con política?



Primero de todo, me gustaría citar que el artículo siguiente no está escrito en sentido de ofender ni de provocar ningu tipo de daño, simplemente lo escribo como opinión personal, la mía y la de muchas otras personas, que se sientan representados en mi idea.
Y quería escribir estas lineas, porque se trata de un tema delicado, muy delicado. Quien no ha escuchado nunca hablar o citar términos como nación o selección nacional, y es que muchos se llenan la boca hablando que el fútbol y la política no tienen nada que ver, algo en lo que discrepo, por supuesto, sino tienen nada que ver no veríamos símbolos nacionales, los reyes, presidente, y varias personas de 1r nivel en los palcos de importantes esdevenimientos futbolísticos, como por ejemplo hoy, en la final de la esperada EURO 2008. Pero eso no es todo, el futbol y la política dependen uno del otro, y por qué? porqué mueve millones de personas, masas sociales. O quizás los veremos en otros deportes como el atletismo, natación,hoquei...y así una infinidad de deportes en las que las masas sociales son mucho menores. Pues la verdad, es que no.
Y si no fuese política porqué la selección que me gustaría ver, la catalana, no puede jugar? Muy fácil hay una serie de intereses políticos que lo impiden, cualquier selección representa un país, la selección española representa España la portugesa a Portugal y asi como la de Catalunya, donde compite oficialmente en algunos deportes muy menores, sin esa masa social que si tiene el futbol. Si Catalunya tuviese su selección, como por democracia merece, tendría un respaldo social que a España no interesa. Pero vamos a ver, si es futbol a quien importa quien jugue? es un deporte normal y corriente no? pero no, ahi ya entramos en algo delicado, en algo que no interesa. Esto es así porqué a algunos les interesa, y otros se ven obligadas a acceptar a la fuerza que su selección se limite a jugar algunos amistosos, o mejor dicho, pachangas navideñas. Espero que algun día, estos políticos que tanto predican democracia y libertad, nos dejen competir oficialmente, y si algun jugador catalán quiere competir con España pues que compita, ahi están los verdaderos valores de esa libertad que tanto predican y no tenemos. Porqué no hay nada mejor en este mundo que respetar y ser respetado y aunque no comporta el sentimiento nacional que significa la seleccion española no hay que sacar merito a su merecido campeonato. Ojalá algún día, mi selección, la catalana, también compita oficialmente.