dijous, 10 de juliol del 2008

L'energia, la comoditat i la Generalitat


Estem acostumats a escoltar termes com "sotenibilitat", "estalvi energia", "energies renovables", "canvi climàtic" i un extens etcètera de paraules que relacionem amb el medi ambient i la cura d'ell.
Però que fem realment pel nostre medi? Sí que es cert que s'ha treballat per tal d'evitar un canvi, això si, no s'ha treballat en l'aspecte de la nostra comoditat. Amb això em refereixo a tots aquells actes que fem involuntàriament i que ajuden a aquest empitjorament del nostre planeta.
No us heu adonat quan entreu al Bershka en ple juliol i fa molt fred? No heu pensat mai perquè al supermercat estan amb una nevera sense cap tipus de porta corredora per agafar els productes? Creieu que es normal deixar l'ordinador encès per la nit? Cal malbaratar tanta quantitat de paper blanc? Perquè no n'utilitzem de reciclat? Què fa el govern contra tot això?.
Està bé, molt bé, les campanyes publicitàries que dediquen al ciutadà a concienciar-lo, però i totes aquelles petites, mitjanes i grans empreses que malbaraten energia només pel simple fet de tenir content al consumidor?
La campanya de la Generalitat "pose'l a 25 graus" la trobo adequada, però veig més adequat un "pose't les piles" i si no, recordeu aquells estius els quals teniem un ventilador amb tot juliol i agost. No calia passar fred a les tendes de roba i sobretot no cal una nevera sense porta per adquirir els productes. Si realment es vol fer un canvi, hem de pensar amb tot allò que abans no ens calia i ara ho donem per fet. Com si amb 10 anys haguem passat de la prehistòria a l'edat contempòranea, malgastant el màxim d'energia. Com si amb tan sols una dècada ens haguem tornat ultra moderns i tot allò que abans ho veiem barruer o incomprensible s'hagues d'eliminar per estar a la nostra altura. Creus realment que pots viure sense aquestes petites coses?
La resposta està en el passat, si els nostres avis, mares o pares, han pogut viure, ara nosaltres també ho podem fer. Només cal tenir una cosa al cap, ens hem d'implicar tots, sinó els nostres nèts no tindran la nostra oportunitat.
Posem-nos les piles el planeta ho necessita.