dissabte, 19 de setembre del 2009

La grip A, una nova pandèmia informativa


Fa uns mesos, un adolescent es mostrava preocupat pel que havia escoltat al televisor sobre les conseqüències de la grip porcina a la seva salut. Una de les seves impressions era que, aviat hauria de sortir amb mascareta protectora al carrer, la segona, era, que segons com derivés el problema hauria de regular la seva dieta i prescindir de segons quins consums de carn, sobretot del pollastre. També em va comentar, que si s’estenia la grip, a l’escola els havien informat que probablement, en cas de pandèmia, entrarien en quarantena. Al principi em va estranyar força tanta preocupació. No n’hi havia per tan, vaig pensar en un primer moment.
Posteriorment va sortir de nou una nova grip, coneguda com a grip A, i que, des de fa un temps bombardeja, quasi a diari, els informatius, periòdics i televisors, dels principals mitjans de comunicació, tan a nivell nacional com mundial. Ha estat un procés intens on, a través del televisor, hem adquirit un nivell d’alerta social in crescendo de preocupació pel que pot suposar un contagi massiu de grip A.
Per una part, han estat els principals governs del primer món a afanyar-se per aconseguir la vacuna. Espanya, per exemple, assegura puguer abastir al 60% de la població. Per l’altra trobem les principals farmacèutiques que s’han fet amb les vendes d’aquestes vacunes, es parlen d’ingressos extraordinaris. Tampoc ens han informat dels possibles efectes secundaris d’aquesta vacuna, que n’hi ha. A més a més, no i a una mostra clara que sigui letal, ni que provoqui més morts que la grip estacional que afecta cada any. Aquest fet, em fa preguntar si realment existeix tal mostra de preocupació, ho ha estat una maniobra clara de les farmacèutiques per fer el seu personal agost a base del govern i els nostres diners.
Un cop més em fa pensar que, ni tan malèvola és la grip A, ni calia rentar-nos el cervell a través dels mitjans de comunicació com s’està fent amb la població. Potser seria més eficient invertir diners a eradicar els consums de drogues i unir esforços per aconseguir una verdadera vacuna contra malalties que causen milers de morts a tot el món, com el SIDA que afecta, sobretot, a països del tercer món on, aconseguir medicaments per combatre el virus del VIH és tota una travessia pel desert, per culpa de les principals farmacèutiques, que tenen les patents i no les cedeixen als governs degut als seus alts preus i, només, els països del primer món podem obtenir.